perjantai 7. toukokuuta 2010

Demo Center

Käytiin tänään vierailemassa Ülemiste Cityssä sijaitsevassa Demo centerissä. Kyseessä on hyvin moderni toimistotila, jossa esitellään Viron edistyksellisiä virtuaalipalveluita.

Kaikki rakentuu ID-kortin siruun ja sen käyttöön. Virossa on mahdollista saada samalla kortilla suoritettua äänestäminen, verohommat, bussilippu, rikosrekisteri ja uutuutena myös virtuaalinen resepti. Tämä tarkoittaa sitä, että lääkäri ei enää tuherra huonolla käsialallaan sinulle reseptiä, jonka kanssa marssit apteekkiin vaan mennessäsi apteekkiin esität vain ID-korttisi. Enää ei tarvitse tavata lääkärin harakanvarpaita ja palvelu myös mahdollistaa lääkäreiden reseptinkirjoituksien seuraamisen. Jos joku kirjoittelee turhia ja ylimääräisiä reseptejä pelkän rahan takia siitä jää jälki.

Myös esimerkiksi poliisilla on pääsy henkilötietoihin. Poliisin tarvitsee vain näpytellä esimerkiksi auton rekisterinumero ja he saavat näytölle omistajan tiedot ja auton katsastus- ja verotiedot. Henkilötiedoissa ilmenee nimi, syntymäaika sekä kortin saamistiedot. Mitään kauhean henkilökohtaista siitä ei ilmene. Kortin siru ei sisällä esimerkiksi sairaustieoja, sormenjälkiä tai muita henkilökohtaisuuksia. Kortti toimii kahdella eri PIN-koodilla, samoin kuten pankkikortti.

Demo centerissä esiteltiin myös esimerkiksi Viron edistyksellinen parkkeeraamisjärjestelmä. Sinulla ei tarvitse olla säästöpossullinen kolikoita mukana jos tahdot parkkeerata vaan voit yksinkertaisesti lähettää tekstiviestin, johon liitetään oman auton rekisterinumero sekä parkkipaikan koodi. Tämän jälkeen autosi on parkissa niin kauan kunnes soitat lopetusnumeroon lähtiessäsi. Jopa virolaiset parkkipirkot ovat edistyksellisiä. Heidän työvälineensä on kännykkä, jolla auton rekisterinumero lähetetään palvelimeen, joka kertoo onko auto maksullisesti parkkeerattu.

Esillä oli myös paljon muita kivoja juttuja, kuten munakuppituoli (pallon puolikas, jolla voi pyöriä maassa..) ja "liitutaulu", jossa oli kosketusnäyttö. Näyttö oli yhteydessä läppäriin, joten kädessäsi oleva kynän mallinen hommeli toimi hiirenä. Toimistolla oli myös mahdollista kokeilla miten oman kodin saa viriteltyä kaikenlaisilla kaukosäätimillä. Puhelimella pystyi mm. sammuttamaan valot, käynnistämään saunan, nostamaan portin sekä avaamaan TV:n. En kuullut enempää kaukosäädin-jutuista, koska taidettiin olla liian fiiliksissä kokeilemassa munakuppituolia..

Lisätietoja: Kotisivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti