lauantai 13. maaliskuuta 2010

Infopläjäys!

Muistinpas juuri, että tämä mun blogi on linkitettynä myös meidän oman ainejärjestön (http://www.hsoyry.fi/) sivuille. Tarkoituksena olisi antaa tietoja kansainvälisyydestä ja vaihtomahdollisuuksista.

Viime aikoina ollaan hieman lipsuttu aiheesta ja käsitelty mm. mun olemattomia siivoustaitoja ja hetkellisiä siivousvalaistumisia. Vaikka aihe kuinka kiinnostava olisikin, niin nyt voisinkin tehdä välimatkapostauksen - miksi kannattaa lähteä vaihtoon?


1) Milloin lähteä?


Vaihto-opiskeluunhan lähdetään normaalisti 1,5 - 2 vuoden opiskeluiden jälkeen. Siihen mennessä on suoritettu jo paljon pakollisia kursseja ja ennen pääainevalintaa onkin hyvä tuulettaa aivojaan maailmalla. Lähtöaika on suositus ja myös opiskeluiden myöhemmässä vaiheessa on mahdollista lähteä vaihtoon. Kannattaa kuitenkin pitää huoli, että saa suoritetuksi kaikki pakolliset kurssit vielä silloin kun niitä on tarjolla. Muuten ei ole kauhean kivaa.

2) Miksi lähteä?

Ulkomaille, lähelle tai kauas, kannattaa lähteä monestakin syystä. Yksi tärkeä tekijä on kansainvälistyminen ja vaihdosta saadut tiedot, taidot ja kokemukset. Työnantajat arvostavat kansainvälisyyttä nykypäivänä aina vain enemmän ja enemmän. Reissussa karttuvat kielitaito, sosiaaliset taidot sekä opit varmasti myös paljon uutta itsestäsi. Kohdekoulustasi saattaa löytyä kursseja, joita ei ole mahdollista suorittaa omassa kotikoulussasi. Suosittelen ottamaan myös muutaman jokerikurssin ihan vaan omaksi iloksi. Kivaa vaihtelua normaalille businesspuurtamiselle ovat mm. käyttäytymistieteiden kurssit.

Ulkomaille lähdetään opiskelemaan. Lähes yhtä tärkeää on kuitenkin myös kaikenlainen oheisohjelma. Vierailut, matkat ja bileet ovat ainakin tähän mennessä täyttäneet kalenterin melko hyvällä prosentilla. Näissä tapahtumissa kuitenkin solmitaan kaverisuhteita ja verkostoja uusiin kulttuureihin ja sanoisin, että näissä piilee juuri se ERASMUS-taika. Kotona ehtii kykkiä muulloinkin, vaihtaribileitä kestää vain puoli vuotta.

3) Minne lähteä ja millä rahalla?

Vaihtokohteen valinta saattaa olla hyvin vaikea prosessi. Kannattaa miettiä omia kielivahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Kohteen valinnassa ei kuitenkaan kannata pohtia ja puntaroida liian kauaa. Ei ole väliä lähdetkö Tallinnaan vai Pekingiin, koska seurasi tulee kuitenkin koostumaan eri maalaisista ihmisistä. Tietysti Peking saattaa olla hieman eksoottisempi muulta kulttuuriltaan kuin Tallinna.. Pointtini kuitenkin on, että vaikka kohteesi olisikin vain 84 kilometrin päässä kodistasi, seura on kuitenkin kansainvälistä.

Opiskelijat ovat tunnetusti köyhiä ja vaihdon rahoittaminen mietityttää jokaista lähtijää. Erasmus-apurahan (+- 1000 euroa/6kk) lisäksi vaihdon aikana saa normaalia, vai onkohan se jonkun muutaman euron korotettua, suomalaista opintotukea. Tässäkin suhteessa suosittelen lämpimästi Viroa. Hintataso täällä on huomattavasti halvempi kuin Suomessa ja opintotuella pärjää vallan mainiosti eikä tarvitse laskea ihan jokaista penniä.

4) Apua, en pärjää englannilla!

Pärjäätpäs. Voin vakuuttaa, että kaikki meidän koulutusohjelmasta vaihtoon lähtevät varmasti pärjäävät kielellisesti. Viettämäni kolmen kuukauden aikana olen huomannut, että suomalaisilla on melko vääristynyt kuva omasta osaamisestaan. Vaihdon aikana kuulee monenlaista englantia, mutta kaikille yhteinen asia on aktiivisen kielitaidon parantuminen.

Tiivistetysti: vaihto-opiskelu kannattaa!

Jos vaihtoa suunnittelevilla Asseilla tai muilla on kysymyksiä niin laittakaa tulemaan mullepäin osoitteeseen: tiinahutri [ät] hotmail.com. Vastailen niin paljon kuin kykenen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti